Tăticul Alex vs. parentingul online: 0-1 - Alex Oancea

Tăticul Alex vs. parentingul online: 0-1

Scurt ghid de debusolare pentru proaspătul tătic

Articol din categoria: Introspecţii, Tată de fată

A trecut o săptămână de când am întrebat de referințe despre bloguri de parenting ce scriu chestii relevante, la obiect și, mai ales, responsabile. O săptămână mai târziu și ceva mii de view-uri ale articolului știți câte recomandări am primit? Pot să le număr pe degetele de la o singură mână!

Păi stai așa, probabil nasul meu de marketer s-a înșelat cumva. Știu că se fac conferințe pe tema asta. Știu că google îți arată că sunt o grămadă de bloguri de parenting. Unde am greșit de primesc referințe puține?!?

Mi-am zis ok, rămânem cu ce avem. Hai să-l punem pe tăticul Alex să mai citească și el una-alta, să fie un tătic informat. Concluzia mea știți care e? E discriminare! Nici-un blog pentru tătici! Numai mămici care scriu despre ce lucruri frumoase se întâmplă cu zânișorii și zânuțele lor. Totul cu fuflet și poze frumoase. Nimic despre cum procedăm când odorul face kaka în palma ta. Sau când are muci și trebuie să-i bagi aspiratorul în nas în timp de urlă de zici că are un cuțit la gât. Sau cum e cu ecografia de șold. Sau de cum să-ți alegi un scaun de mașină.

E adevărat, bunul prieten google îți zice că mai găsești informații prin arhivele blogurilor devenite aproape inactive în ultimii ani, dar, repet, extrem de puțin conținut pentru tătici. Asta dacă nu cumva nu a fost scris pentru vreo campanie că văd că au fost bugete serioase în zonă… Asta primo ca să zic așa.

Apoi, secundo: evoluția medicalo-tehnologică face ca postări scrise acum 3-5-7 ani să nu mai fie de actualitate. Spre exemplu, ecografia la șold pentru bebeluși a devenit populară în România abia în ultimii ani. Sau, ca să depășim medicina, standardele de siguranță pentru scaunele auto de bebeluși s-au schimbat acu vreo 6-7 ani… de ce aș mai citi review-uri de acu 10 ani pentru niște produse ce încă sunt la vânzare pentru că sunt ieftine?

Al treilea motiv pentru care n-am primit multe recomandări e însă total deprimant. Să-l explic pe îndelete: noi bărbații suntem oameni simpli și pragmatici. Vedem mâncare, o mâncăm. Vedem o bere? O testăm dacă e rece. Ne zice că n-are nimic, fugim rupând pământul! Căutăm informații de cum se schimbă rapid un scutec? Mă aștept să citesc în două paragrafe despre cum stai într-un picior, cu stânga ții copilul iar cu dreapta ai prins scutecul din zbor. Nu neapărat să citești de starea emoțională a copilului atunci când te vede că strâmbi din nas când încerci să nu respiri materialul toxic din scutec.

Marea majoritate a blogurilor de parenting sunt scrise de mămici și pentru mămici. Stați, nu săriți, vreau să zic pentru mămicile care n-au somn la 3 jumate noaptea după ce tocmai au alăptat! Articole lungi, frumoase, ideale de citit când n-ai somn. Dar, nu pentru noi.

Pentru bărbații care nu au timp de povești dar vor să afle informații, să citească experiențe… nimic. Nu mai vorbesc de investiții în obiecte din astea tehnice – camere de supraveghere, lăzi de transport, cărucioare, scoici, care e diferența între liză și aleză, la ce tehnologie de scutece să ne uităm samd. Nimic! Niente! Nada!

Mno. După ce am constatat cel de-al treilea motiv pentru care n-am prins multe recomandări, sunt și mai în derută ca până acum. Eu ce fac? Adică eu, tăticul ce stă cu odorul acasă, bărbat activ 35-55 urban studii superioare și o relativă putere de cumpărare că are multe credite, eu de unde mă mai informez? De pe forumurile de mămici? 

*Image by Uwe Baumann from Pixabay

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Te-ai gandit ca nu sunt bloguri pentru tati pt ca nisa e prea mica?
    Stiu tati care nu schimba scutec de nr. 2 nici la al doilea copil 😡 Sunt altii care vin de la serviciu si nu iau copilul in brate. Iar cand e copilul bolnav, exista doar mama. De la cresa/gradinita se suna mai intai mama si apoi tata. Deci poti concluziona de ce nu ai gasit bloguri multe de tati/pentru tati.
    In general recomand mai degraba carti consacrate pentru parenting/ relatie cu copil etc.
    Pe bloguri sunt pareri personale, si ma enervez cum cateodata unii detin adevarul suprem :))

    4
    6
  2. #2 Comentariu nou

    Ca dublu tata, nu am decat un sfat: nu citi sfaturi pe internet.

    In primul rand, fiecare copil e unic. Fiecare parinte e unic. Experientele sunt interpretate diferit. Pentru unii, faptul ca plange ocazional noaptea poate fi un cosmar. Pentru altii, acelasi copil poate doar scanceste.

    Apoi, parintii respectivi nu sunt profesionisti. Ei cred ca daca copilul lor nu plange noaptea, au facut o treaba buna si ca reteta lor poate fi aplicata oriunde. Poate ca asa e copilul lor, poate ca nu au avut nicio influenta, poate chiar au avut efect. Dar nu poti aplica aceeasi reteta peste tot.

    Imo, ca sa ma contrazic – iti dau un sfat. Cum sfat gratuit nu exista, cumpara o carte de psihologia copilului (nu tratat, ceva mai light) si priveste totul prin prisma ochilor tai de copil (sau ai partenerei). Eu asta am facut si cred ca m-am scos relativ ok.

    4
    0
  3. Alex, iti recomand sa te alaturi comunitatii Modern Dads. Ai acolo: site- http://www.moderndads.ro, unde gasesti informatii adaptate, grup privat unde poti face networking cu alti tati- Grup Modern Dads, evenimente, campanii dedicate tatilor etc.
    Iar legat de informariile scrise de bloggeri tatici, cred ca ar trebui sa mai dai un search. Iata doar cativa tatici care scriu in zona de parenting: tatalactiv.ro, daddycool.ro, taticool.ro, celmaibuntata.ro, fabricadetatici, tatalincepator, andreicismaru.ro, tatadezmei, Christian Comsa, acasacutati etc. Si acestia nu sunt toti.
    E adevarat ca nu sunt la fel de multi precum care scriu pe blog, dar au inceput si tatii, iar asta este un lucru foarte bun 😉
    Spor la scris!

    0
    2
    • #4 Comentariu nou

      Draga Sofia, multumesc pentru bunele intentii! Din pacate, nu cred ca ai inteles bine – ma uit dupa bloguri dedicate tatilor, nu bloguri de tatici scrise pentru mamici. De asemenea, orisicat as aprecia feeduri frumoase de insta, nu ma pasioneaza foarte mult. Si 3: mi-ar placea surse de informatii care din 5 postari, 4 sa nu fie campanii ;). In rest da, urmaresc 1-2 de acolo… dar in rest…

      0
      0
  4. #5 Comentariu nou

    Tata de 5 ori.
    Trial & error works just fine, de la scutece la psihologie daca esti cu adevarat interesat de problema.
    Intr-un final trebuie sa accepti si faptul ca nu ai totul sub control. Si poate nici nu trebuie.
    Si ca in unele chestiuni pana la urma timpul isi va spune ultimul cuvant.

    1
    0
  5. #6 Comentariu nou

    Referitor strict la partea de parenting mie mi-a fost de folos Urania Cremene – All About Parenting.
    Asta daca reusesti sa treci peste numele de scena si sa accepti pretul cam piperat (plus marketingul agresiv care mie in general imi ridica semne de intrebare in loc sa ma convinga).

    Stiu ca nu toata lumea o inghite si ca sunt si alte alternative dar pentru mine personal cursul ei a fost cel mai eficient pt mine.

    La vremea aia (acum ~5 ani) a avut un curs cu ~11-13 module video + mp3 care sintetiza cam tot ce tine de parenting. Practic te aducea la un nivel de baza spre mediu in cam toate aspectele necesare ca parinte.

    Dupa asta am mai incercat ceva carti si bloguri dar deja majoritatea informatiilor erau redundante si n-am gasit nimic sa merite sa fie urmarit constant, doar ce pica pe facebook din cand in cand.

    Pe partea de pareri si recomandari, cine o face profesionist este platit si trebuie sa o iei ca atare, iar restul nu au timp si motivatie sa produca suficient continut cat sa fie relevanti.
    In plus la fiecare recomandare gasesti alte 2 care s-o contrazica asa ca in cea mai mare partea a timpului esti pe cont propriu.

    Punctual pe partea de somn iti recomand naninanibebelus.ro dar din nou e pe bani.

    Stiu ca sunt tangential cu ceea ce iti doresti tu de fapt dar atat s-a putut de data asta.

    1
    0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.