Dacă săptămânile trecute puneam eu multe întrebări, acum mi-a venit rândul să dau niște răspunsuri din proaspăta experiență a unui tătic pasionat de gadgeturi. Am în jurul meu câțiva viitori părinți și am tot discutat cu unii din ei cam ce ar trebui să conțină dotarea casei în momentul în care moștenitorul (sau moștenitoarea) vine acasă.
Sunt mii de astfel de articole, știu. Mai întrebi și prietenii sau familia, știu. Ideea e că tehnologia avansează și uneori lucrurile nu mai sunt ca acum 3-5-7 ani când prietenii voștri au avut avut copil, sau când autorul a scris materialul.
De-asta nici n-o să aprofundez decât partea care pe noi ne-a ajutat mult, adică partea complementară pătuț-masă înfășat-sterilizator șamd. Pentru astea, dacă faceți un curs de puericultură deja vă veți nota o grămadă de chestii de care habar nu aveați că aveți nevoie. By the way, eu am făcut cursul la Motherhood și, dacă nu l-ați făcut încă, îl recomand cu mare drag.
Așadar, pe lângă chestiile basic, recomand să aveți la îndemână câteva lucruri pe care noi n-au ajutat extrem de mult:
- Un fierbător. Chiar dacă vă doriți să țineți copilul pe natural, în primele zile e foarte posibil să fie nevoie și de un supliment. Valoarea investițională nu e mare, poate 100 lei, dar trust me, va fi mult mai simplu la 3 dimineața să aveți apă caldă la dispoziție în 30 de secunde decât să stați să fierbeți.
- Cântar de bebe. Da, e cam basic stuff ăsta, dar recomand când cumpărați să aibă și o aplicație de telefon. Știți de ce? Trebuie să fiți foarte atenți la cât pune pe el bebelușul în fiecare săptămână, mai ales dacă e hrănit la sân. O aplicație smart memorează rapid și sunt toate informațiile la un click distanță, mai ales când mergeți la pediatru și vă pune multe întrebări.
- Termometru de apă. Insignifiant la preț, vă ajută la început să vă învățați voi cât de caldă trebuie să fie apa. E adevărat, multe cădițe au un fel de termometru lipit built-in, dar ăla îl veți folosi mai încolo când vreți să vă verificați daca nu sunteți siguri.
- Stație meteo sau ceva similar – găsiți sigur la emag sau oriunde altundeva chestii electronice ce măsoară temperatura și umiditatea în cameră. Personal, am căutat o soluție care să fie legată la un hub central în care să am conectate și celelalte device-uri smart (aspirator, calorifere etc). Dar, fiecare ia ce îl coafează, ideea e să știți mereu dacă mediul e optim sau nu.
- Boxă wireless și ceva de pe care să dați play. Ideea care e: la început veți avea nevoie de sunete să liniștească copilul sau să îl adoarmă. Deci, chit e o aplicație de white noise (adică sunete foarte similare cu ce auzea în burtică) sau muzică de somn (la noi a funcționat de minune Mozart), aveți nevoie de un sistem care ține mult (gen minim 6-8 ore de somn), se poate mișca prin casă (că poate copilul nu adoarme acolo unde vreți voi) și, cel mai important, nu e legat de un telefon funcțional. De ce? Pentru că nu vreți ca boxa să se întrerupă și să trezească copilul din somn cu sunetul de la sms-ul sau apelul primit 😉
- Lumină de veghe. Cred că am cumpărat până acum cel puțin 2-3 din astea. Sincer, e pe trial & learn. La unii copii funcționează multicolorul, la alții pe albastru, eu am ales roșu… ideea e să găsiți acea lumină care să vă ajute pe voi să nu vă împiedicați cu copilul în brațe, dar nici să nu-l deranjeze din somn.
- Răbdare. 😊 Veți avea nevoie de calm, energie și înțelegere. Nu abuzați de nervii celuilalt căci aveți nevoie să lucrați în echipă. Vorba unui prieten – primii 18 ani sunt mai grei.
PS: dacă sunteți deja părinți și ați mai avea completări la lista asta nu ezitați să le treceți la secțiunea de comments de mai jos. E mină de aur pentru viitorii părinți să primească ponturi verificate 😉
*Sursă foto 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash
1 comentariu Adaugă comentariu
Hola. Mamă de băiat de 3 luni aici. Lista ta e perfectă. Și noi am luat toate lucrurile astea și ne-au ajutat enorm. Completez și eu cu ce ne-a mai fost de folos:
– un abonament lunar pe whatsapp cu două moașe foarte mișto (nastecumsimti.org), in primele luni care au fost cu tot felul de panici și nelămuriri ne-au ajutat aproape zilnic
– sistem de purtare (adormea mai ușor, era liniștit la pieptul meu, aveam mâinile libere și pentru altceva)
– minge de gimnastică (tot pentru liniștit și adormit copilul, eu nu am probleme de genul că îl învăț legănat, alăptat sau în brațe… important e să îi fie lui bine)
– noi am avut un suport pentru landou pentru interior, foarte bun pentru ținut copilul aproape și legănat ușor dacă se trezea
Din alt registru, câteva ședințe la oateopatie cu cel mic au făcut minuni pentru alăptat (avea presiune craniană), reflux, colici, forma capului.
Sper să ajute viitori părinți, iar noi să ne bucurăm de greul ăsta frumos în continuare.