Leadership-ul în vremuri de pandemie - Alex Oancea

Leadership-ul în vremuri de pandemie

Eroii nu se măsoară în intenții bune

Articol din categoria: Actualitate

Un lider de succes nu se măsoară în cât de bine se impune în fața echipei. Sau cât de bine și-a îndeplinit metricii de succes în perioada de raportare. Un lider de succes este acela care știe să-și facă o echipă performantă. Este cel care reușește să-și aducă oameni buni alături, să-i responsabilizeze, să delege și apoi să-i urmărească cum, împreună, ridică organizația conlucrând unii cu ceilalți. Un lider de succes motivează, susține și challenge-uiește echipa să dea tot ceea ce e mai bun din ea. Un lider este puternic doar dacă echipa este performantă, dacă în jurul lui și-a adus oameni puternici care funcționează în organigramă și pe proceduri, challege-uind establismentul prin optimizări continue ce vin organic, și nu impuse. Un lider se înconjoară de lideri și nu de yesmeni.

Am trecut prin multe în ultimii ani – crize, drame, pandemii dar, deși nu pare, trăim în probabil cea mai liniștită perioadă de pace la nivel european. Niciodată Europa nu a cunoscut o perioadă atât de liniștită și de plină de conlucrare. De muncă în echipă pentru bunăstarea tuturor. Ori, perioadele de pace nu clădesc caractere puternice. Nu clădesc oameni puternici care să poată challenge-ui alți indivizi să devină la rândul lor puternici și activi în viața cetății. Nu creează oportunitatea ca oamenii puternici să provoace establishmentul. Perioadele astea de liniște rodează proceduri și fac sisteme puternice, reziliente la schimbări bruște.

Cam asta e și cu politica de la noi. Degeaba vin ”floricele” precum Voiculescu, Clothilde, Ciucu, Drulă căci establishmentul va încerca din răsputeri să anihileze din start orice acțiune nu se încadrează în status quo. Va fi mereu un director de spital, un secretar, un directoraș, un inspector, o echipă de sindicaliști care vor încerca să destabilizeze orice mișcare revoluționară. Ori, un lider nu poate fi peste tot în același timp. Cuvântul cheie este echipa. Degeaba ai oameni cu bune intenții dar care nu reușesc să-și aducă echipe puternice să-i ajute. Consilieri, inspectori, oameni de proceduri, juriști, oameni de HR. Ori oamenii ăștia dacă sunt performanți nu prea vor intra în politică, căci au mai puține bătăi de cap în structuri private, cu proceduri clar definite și cu organigrame clare și testate. Ori liderii trebuie să mobilizeze indivizii capabili să își asume riscuri venind în fața aparatului birocratic de stat.

Vlad Voiculescu nu pare a fi un lider. Cel puțin până acum. Da, pare a avea intenții bune, a făcut multe lucruri bune înainte de minister, dar nu pare a fi un lider. Nu pare că și-a făcut o echipă puternică. Nu pare că își pune problema de a-și face o echipă puternică. El nu pare să fi crescut față de băiatul bun care încerca să aducă medicamente din afară pentru copii bolnavi de cancer. Față de cel care încerca să mobilizeze după Colectiv. Făcând gafă după gafă cu purtatul măștii, cu activitatea asiduă pe facebook, cu glasul său liniștit și molcom, nu va putea niciodată să se impună. Iar, dacă ar fi avut o echipă puternică ar fi trebuit deja să o asculte. Să poarte mască. Să-l facă pe ”prietenul” său Nicușor să-l schimbe pe directorul de la Foișor. Să mobilizeze. Să răspundă cu forță. Sau cu mobilizare. O echipă puternică l-ar fi făcut deja să schimbe strategia când deja o bună parte a celor care l-au votat deja nu văd luminița pe care și-au pus ștampila.

Nu se vede nicio echipă în jurul lui Vlad Voiculescu. E singur. Iar dacă îți propui să fii lider iar tu ești mereu singur, înseamnă că ți-ai atins nivelul maxim de performanță. Oricâte bune intenții ai avea, atât s-a putut…

*Sursă foto www_slon_pics from Pixabay 

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.