Marketing & vânzări, episodul ”reclama Jumbo” - follow-up - Alex Oancea

Marketing & vânzări, episodul ”reclama Jumbo” – follow-up

Cele 2 componente de marketing de care uită lumea

Articol din categoria: Marcomm

Acum vreo lună scriam articolul ăsta despre reclama Jumbo care rulează pe tv dar nu o poți găsi pe net căci n-au site, n-au social media, n-au nimic. O lună mai târziu, am văzut reclama fie pe tv, fie pe sub mână ca ilegaliștii (adică filmată pe tv de prieteni). Ea tot n-a apărut postată de Jumbo. Și, cum nu mă gândeam eu la subiect, mă lovește analytics-ul blogului direct peste față: vreo 3.000 de unici au venit în perioada asta doar organic, din google, focusați pe articolul meu. Oameni cu aceeași curiozitate ca mine: căutau ”reclamă Jumbo” și mă găseau pe mine în top de pagină, nu vreun site sau vreun magazin online Jumbo.

Mno, blogger nou, nu prea îmi dau seama dacă organic 3.000 de vizite sunt puține sau multe, dar mă gândesc că pentru un brand ar fi de bun ajutor să obții niște vânzări de pe urma reclamei de la tv. Sau să îți crești comunitatea de favorabili cu 3.000 de oameni noi. Să le dai un subscribe la newsletter să afle ofertele tale. Nu mai pun la socoteală că am văzut discuții legate de programul Jumbo de Paște și oamenii nu știau dacă sunt magazinele deschise sau nu.

Situația asta de la Jumbo nu e unică. Am scris de ea căci e o firmă mare, cu multe milioane de euro cifră de afaceri și reclame pe tv și deh, când ești mare lucrurile sunt mai vizibile. Situația e prezentă în multe locuri: oameni și organizații merg pe trenduri și canale de comunicare și uită cu desăvârșire 2 componente ale marketingului fără de care nu se poate spune că faci marketing – sistemul procedural și integrarea în ecosistemul organizației.

Nu poți face marketing fără a integra obiectul muncii tale în munca de echipă de organizației. Dacă vrei, reclama trebuie să fie liantul care pune în valoare celelalte departamente – achizițiile că ele te ajută să ai un preț competitiv pe piață, vânzările că te țin în piață, HR-ul că a angajat oameni buni în magazine șamd. Cu ele poți avea un mesaj de impact și o reclamă care să îl susțină. Și totul trebuie să fie pe proceduri – ai dat drumul pe tv? Susține campania cu un newsletter, cu un media plan online, cu un concurs pe pagină pentru fani. Fă un un flyer, un mesh. Fă ceva, nu te uita doar la xcel-ul cu audiențe că ăla nu îți dă de mâncare diseară. Și nu, nu e doar despre a încerca să maximizezi vânzările angajând mai multe canale. E și despre a vedea în clar dacă investiția ta în tv sau online își merită banii sau au fost doar bugete aruncate pe fereastră. Și da, în cadrul ală procedural trebuie să vezi și user journey, ROI, engagement și alte chestii mai clare decât un chart cu audiențe.

Repetați după mine: marketing-ul e matematică și proceduri. E un sistem complex de proceduri ce se poate juca doar în echipă și care trebuie să pună în valoare organizația, nu campania sau activarea și atât. Sunt ferm convins că cineva se bate pe burtă cu rezultatele campaniei de la TV a Jumbo. Vânzările probabil au rupt. Dar, oare au crescut pentru că a fost reclama bună sau pentru că a venit iepurașul și lumea căuta cadouri? 

Și asta e o problemă ce o văd din ce în ce mai vizibilă: bani și bugete care merg spre canale, agenții sau ”specialiști” care susțin mereu trenduri unde ”dacă nu ești nu exiști / fii un trendsetter / stabilește regulile jocului”. Nu vezi nicăieri discuții despre relevanța canalului pentru target, despre ROI, despre integrare, despre proceduri. Lumea pleacă pe fentă și uită de obiectul muncii. ”Marketingul e cu reclama, nu cu vânzările” aud de multe ori. Iar asta denotă doar analfabetism de business. Sau că încearcă să îți ia banii și bugetul e singurul lucru care îi interesează, nu brandul tău. Dar, vom continua probabil într-un episod următor…

Ce voiam eu să zic e că Jumbo a dat niște bani pe tv și pe o reclamă bună. Da, am văzut-o și e mișto, se putea face mai mult cu call to action-ul și packing-ul de final, dar e ok, e funny și pe target. Dar, dacă a funcționat nu cred că vor ști niciodată. Asta în timp ce concurența vinde direct online, au carduri cadou în magazine și sistemele de loyalty &benefits pentru clienți. Jumbo, puteau face și ei treaba asta dar, atât s-a putut…

PS: profit de ocazie că știu că am ceva marketeri care îmi citesc blogul. Diseară e un eveniment online cu oameni de marketing cu multă experiență. Și nu, nu e genul de conferințe care lansează noi trenduri. Vin să răspundă la întrebări, să dea exemple, să discute. Așa că, #recomand.

*Sursă foto lisa runnels from Pixabay 

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Au prețuri bune și le merge bine momentan. Stai să le scadă puțin vânzările că apoi sigur vor lua măsuri. Este trist că nu au un website în care să vezi cam ce produse au și prețuri. Eu de exemplu am Jumbo la 50 km, nu este tocmai rentabil să dai o tură dacă nu ai planurile făcute.

    0
    0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.