Pensia - între speranță și Carpe diem - Alex Oancea

Pensia – între speranță și Carpe diem

Tu din ce o să trăiești peste 20 sau 30 de ani?

Articol din categoria: Actualitate

Zilele astea se tot discută în spațiul public de pensii. Ba că se reformează, ba că se recalculează, ba că vor crește contribuțiile, ba că se va modifica pilonul II… știți voi, se fac planuri, scenarii și negocieri astfel încât peste 2-3 ani când se vor termina discuțiile vor ajunge la o formulă de care nimeni nu va fi mulțumit.

Mă tot uit în jurul meu la cei apropiați de vârsta mea, parcă nimeni nu mai așteaptă nici o pensie. Fie ”ce, crezi că apuci?” sau ”oricum nu valorează nimic”. În cel mai bun caz poate își fac planuri de investiții să se mute pe coasta Spaniei la căldură la un moment dat. În rest, nimic.

Cumva, ăștia care suntem acum la 30-40 de ani cumva am mai avea o șansă. Matematic vorbind. Ceea ce se discută acum pe noi ne va afecta în primul rând căci practic peste 10-15 ani ajungem la o vârstă la care mai greu ne putem găsi joburi noi iar apoi imediat ar veni pensia. Iar noi ne enervăm pe facebook sau în trafic sau la meci, stăm în poluare și mâncăm burgeri fără să ne gândim că  avc-ul te poate rezolva rapid. Practic, avem cam 50/50 șanse să ajungem la vârsta pensionării (și asta ca să fim optimiști). Deci ce facem? Mai muncim sau petrecem de pe acum că oricum nu mai e mult?

Pare că la momentul actual singurul segment cumva activ în societate, adică noi 35-45, suntem cam singurii care nu avem o părere despre sistemul de pensii și despre ce se discută zilele astea. Da da, noi care mergeam la proteste, la mitinguri, la #colectiv, la marșuri de susținere…. pare că suntem cei mai inactivi în discuția asta. Noi care vorbim de drepturi egale pentru bărbați și femei nu ni se pare nimic in neregulă că femeile se pot pensiona la 61 și bărbații la 65, nu? Noi care facem mișto de polițiști că se pensionează la 40 nu avem nicio problemă că speranța de viață e pe la 70 și un pic, nu? Mă rog, bărbații sunt principalele victime căci femeile trăiesc cu speranța încă vreo 7 ani peste noi. Noi nu ne implicăm și n-avem păreri, nu?

Serios vorbind acum. Noi nu ne implicăm în discuție pentru că ne-am pierdut speranța sau pentru că avem un plan mai bun decât ”sistemul”? Care e soluția găsită? Care e planul tău? 

*Poză pesedită de aici

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.