Covidul ca lecție de marketing - Alex Oancea

Covidul ca lecție de marketing

Încercăm să schimbăm strategia?

Articol din categoria: Actualitate

În marketing și vânzări e o regulă de aur – niciodată nu vorbi de competiție. Da, poți fi smart și să ocolești subiectul promovându-ți avantajele produsului tău și nu discutând de ăialalți, dar never ever nu discuți de competiție. Riști să le aduci vizibilitate și credibilitate asupra poziției sau produsului lor. Astfel, posibilul client s-ar putea gândi la ei, ar putea lua în considerare produsul competiției și totul s-ar întoarce împotriva ta.

Cam așa e și cu situația la zi. Am văzut oameni nemascați în grupuri compacte sâmbătă, am văzut cârciumi ce se roagă de clienți să nu pună poze pe facebook să nu se vadă că sunt jmekeri, oameni înghesuiți la ski… și mă uit în jurul meu câtă lume comentează și se ceartă pe tema asta în link-uri și share-uri. Well, hai să vă zic o chestie – pandemia asta scos din noi chestii care poate erau ascunse bine de tot până acum. Unii ne-am descoperit că trăim în societate și cumva ar trebui să încercăm să o facem mai bună, pentru noi sau pentru cei din jur. Alții își consideră libertatea mai presus decât toate, și așa doresc să își ducă viața. Ei bine, taberele astea 2 nu se vor înțelege prea curând. Nu au cum! Fractura se adâncește irecuperabil.

Mă uitam la grupul meu de apropiați, surprinși că o mână de oameni se plimbă prin oraș fără distanțare și mască. Discuțiile contradictorii despre carantină, viruși, răceli și mai toate alea au dezbinat tot – familii, grupuri de cunoștințe, wall-uri de social media. Sfatul meu e să o lăsați baltă. Serios, oamenii ăia nu se vor opri sau nu-și vor reconsidera opinia oricâte argumente ați aduce. Cluburile jmekere vor continua să dea șpăgi să nu se închidă. Iar, cu toată discuțiile noastre de pe facebook, cu toate scandalurile, nu facem decât un singur lucru – să promovăm acele locații în care nu se respectă regulile, să validăm revendicări conspiraționiste față de vaccinuri și botnițe. Sau tratamente alternative. Serios, e timpul să walk away.

Vezi că în fața ta casiera de la magazin nu poată mască? Lasă-i toate cumpărăturile în față și mergi la magazinul competiției.

Vezi că cineva vorbește cu tine și nu poartă mască? Lasă-l să vorbească singur.

Vezi că ți-a comentat ceva pe mess sau facebook? Block / ignore / report sau ce mai consideri că se potrivește.

Te-a deranjat careva că ascultă Pink Floyd denaturând mesajul melodiei? Nu-i mai da și tu share încă o dată.

Serios, stop making stupid people famous.

Cea mai mare problemă a unui om ce a studiat pe facebook medicina e să nu te poată educa el. Să vrea să îți explice și să rămână nevorbit că a ajuns în zona de spam. Politicieni care se cațără pe valul ăsta de libertăți individuale? Guess what, se organizează de ceva timp și abia dacă au strâns 1000 de oameni. Pentru ei, anonimatul e cel mai mare dușman iar victimizarea principala linie de comunicare. Idem și pentru promovarea locațiilor ce nu respectă regulile sau stațiunilor unde se înghesuie mii de oameni. Faptul că ne referim la ele le vor aduce și mai mulți clienți. Iar noi ne vom enerva și mai tare. Și, în perioada următoare vom avea nevoie atât de sănătate fizică, cât și mentală.

Și acu, că ai ajuns aproape de finalul articolului poate o să vrei să mă întrebi ce e de făcut, căci valul 3 e aici, ATI e plin iar lumea petrece. Vestea proastă e că probabil o să faci în continuare ce ai făcut și până acum. Adică mască, respectare de reguli, izolare, testare, vaccin și cam atât. Ah, poate mai poți face ceva. Mai poți suna la 112 când vezi că nu se respectă regulile. Mai poți încerca să atenționezi sau sancționezi politicianul ce pune voturile înaintea măsurilor nepopulare. Politicul ce păstorește carantinări doar pe hârtie. Politicul care permite funcționarea unor locații ce nu au voie să funcționeze încă de acum un an. Politicul care n-a încurajat de un an încoace angajarea/calificarea în domeniul ATI, că degeaba ai paturi dacă nu ai doctori să le facă să funcționeze. Politicul care păstorește un sistem de ordine publică care nu veghează la ordine și siguranță. Cam atât. Și să mergi la vot data viitoare. Mai ales că acu ai ajuns să te vaccinezi la sute de kilometri distanță dar la ultimele alegeri am avut o prezență subțire.

Cam atât poți face momentan. Din păcate. Dar, ai făcut-o până acu și deja ai experiență…

*Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Nu la 112 se suna pentru asa ceva; ala e totusi numar pentru urgente. Exista numar de telefon dedicat unde poti face astfel de reclamatii.

    2
    3
    • #2 Comentariu nou

      Ai vazut pe undeva promovat numarul dedicat? Gen publicitate sau ceva?

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      112 este numar unic de urgenta, nu e doar sa chemi ambulanta cand te ia febra ca ai foat jmecher si n-ai purtat masca. Adica la 112 suni si pt pompieri, si pentru ambulanta, si pentru politie, ca vezi o mana de ignoranti ca se **** pe toata lumea.

      0
      0
  2. Cum adica, sa ma duc la client si sa nu vorbesc de rahat competitia, sa nu zic ceva rau de aia, sa nu arat cu degetul? Pai nu sunt roman. :))

    Cam asta am vazut pana acum in toate business-urile pe unde am fost angajat. Si eu arat cu degetul cand exista lucruri care mi se par deplasate, insa mereu am zis „Bai, stai putin. Ce face X fata de noi de ii merge atat de bine? Hai sa vedem ce putem invata de acolo si sa aplicam aici”.

    Nu. X e prost. Noi suntem buni. Mhm

    0
    1
    • #5 Comentariu nou

      Nu mai rețin (minte) unde am citit de curând că „pentru 99% dintre oameni (sau români, nu contează) ceilalți 99% sunt proști”.

      0
      0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.