Noi vs. ăilalți - Alex Oancea

Noi vs. ăilalți

Articol din categoria: Introspecţii

Nu știu ce faceți voi când citiți știri sau bloguri, dar ce fac eu de multe ori e să citesc comentariile. Mi se pare, de cele mai multe ori, extrem de captivant să urmărești părerea utilizatorului român de internet. Atât de captivant încât, de multe ori, mă ia așa o durere de cap de îmi vine să log off cât mai repede…

Mă uitam zilele trecute la articolul ăsta a lui Vali. Băi cât sex oral în comentarii. Băi câte jigniri legate de apartenența spațialo-geografică a locului de naștere a ălorlalți. Și nu doar în comentariile link-uite. Vorbesc și în general, în jurul nostru. Vorbesc de cât de repede suntem gata să arătăm cu degetul sau să dăm vina pe altcineva. Ardeleni vs. bucureșteni. Bucureșteni vs. ilfoveni. Constănțeni vs. brașoveni. Moldoveni vs. restul lumii. Și lista poate continua indiferent de subiectul în discuție. ”La noi e mai bine iar ăia sunt niște țărani”.

Mereu zici că e lapte și miere la noi acasă, dar la restul mereu se împute treaba. Și, în același timp în care toată lumea își trimite gratulări cu M și P, vezi de-astea:

Voi vă dați seama că e ceva stricat în țara asta? Că stăm ore întregi în trafic dar că tot noi postăm poze funny când stăm în coloană? Că n-avem ambulanțe dar ne deranjează sirenele lor? Că punem meme-uri cu Dragnea dar de mers la vot mergem mai răruț? Că trecem intersecția pe galben-roșu? Sau că tot noi poate nu ne luăm bilete pe autobuz? Sau că ne plângem că salariile sunt mici dar o treime din români sunt fumători?

Problema nu e că sunt ăilalți țărani. Sau că e Firea primar. Sau că parlamentul e plin de dosare. Noi suntem problema. Ne focusăm doar pe noi înșine și ne pierdem timpul cu prioritățile noastre imediate. Cu timeline-ul de facebook. Sau cu ”unde se fac cele mai bune coaste”. Sau când e de fapt Black Friday.

Tu când te-ai gândit ultima oară ce e mai bine pentru noi – republică parlamentară sau prezidențială? Autonomie locală sau centralizată? 3% la Armată sau 5%? Vot ca acum sau vot obligatoriu? Când ai discutat chestii din astea cu prietenii tăi? Sau cu colegii tăi? Sau cu vecinii tăi? 6 din 10 dintre ei nu au votat la ultimele alegeri. 2 dintre ăia 10 au votat pentru ce se întâmplă azi la noi. 2! 

Se spune de multe ori că cea mai mare reușită a diavolului a fost să convingă oamenii că nu există. Avem cele mai performate canale de comunicare din istoria umanității și noi suntem tot mai izolați de societatea în care trăim. De cei de lângă noi. De stat. De decizie. De a face ceva pentru satul în care trăim. 

Asta pentru că am ales să râdem de ăla din Vaslui că s-a îmbătat. Sau de ăla de la Cluj că se mișcă încet. Asta pentru că suntem cei mai buni la argumentația Apple vs. Android dar am uitat să ne mai implicăm în lucrurile constructive pentru societate. Asta pentru că am ales să fim egoiști cu false probleme și să i-am lăsat pe ăilalți să se bată cu morile de vânt.  Asta pentru că au reușit să ne facă să nu ne mai pese.

By the way, tu ce faci de Black Friday?  

*Sursă foto

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.