Știri care nu se văd - Alex Oancea

Știri care nu se văd

Scurt exemplu de cum unele știri nu ajung să fie văzute din cauza zgomotului din jur

Articol din categoria: Actualitate

Am făcut liceul în anii 90. Nu era social media, nu erau bodiguarzi prin școli, nu erau nici telefoane mobile și nici măcar numărul unic 112. Mereu, cam la început de an școlar, apăreau prin licee în timpul pauzelor sau la final de program (să crească reach-ul) șmecherii zonei să-și facă cunoscută prezența și aria de influență. ”Care ești bă șmecher bă pe aici?”…și în urma descinderilor de genul ăsta se cam tranșau ariile de influență în zonă – câteodată și-o luau, câteodată plecau cu o pereche de adidași în plus. Depindea de cine reacționa și de cât de ”bazat” era.

Mă uitam zilele astea în presa de la noi sau pe canalele de social media. Mai nimic din ce se întâmplă în afara granițelor noastre. Avem știri și miștouri despre cum au sărbătorit englezii ieșirea din lockdown-ul dur de câteva luni, despre pseudovedete de afară care au făcut ceva sau despre miile de morți de covid din Brazilia. Da, sunt și astea știri…. doar că mai nimic despre ce se întâmplă la câțiva kilometri de noi. Așa că hai să-ți zic eu cam despre ce nu se vorbește:

În ultimele zile Rusia și-a mobilizat forțe militare importante la granița cu Ucraina, Transnistria și în Marea Neagră. Da da, la acea graniță care a rămas extrem de sensibilă în urma anexării Crimeii din 2014, teritoriu recunoscut ca fiind ucrainian de marea majoritate a alianțelor și organismelor vestice din care facem și noi parte. Estimativ vorbind, ar fi undeva la 80-90.000 de soldați, vreo 1.000 de tancuri și aproape 4.000 de blindate și piese de artilerie (sursă). Ar mai fi și niște rachete cu rază de vreo 500km. Practic, cam 2 armate și ceva. La Marea Neagră, pe lângă ce avea până acum, a transferat încă vreo 15 nave de desant și canoniere #săfie. Ca să ai o imagine comparativă, toate forțele militare române au vreo 70.000 de soldați, vreo 600 și ceva de tancuri și vreo 10 vase de tip fregată & corvetă (sursă). Nu discutăm și de nivelul tehnologic, da? 

Ei bine, toate mișcările de trupe enumerate mai sus poartă numele de ”exercițiu” dar sunt însoțite și de avertismente că Rusia nu va ezita să-și apere etnicii ruși din Ucraina (ca în 2014 aș zice eu). Experții internaționali estimează că e doar un joc de imagine, de tipul șmecherilor de care aminteam mai sus. SUA are un nou președinte care e acum testat și de chinezi, NATO a fost slăbit constant de Trump, așa că Rusia lansează un fel de ”care ești șmecher bă pe aici?”. Mai sunt însă și niște voci care zic că ar mai fi și o variantă B – înaintarea până la Odessa, pentru a ”închide” Ucrainei accesul la Marea Neagră și transformarea ei într-un lac rusesc. 

Și aici intervine și nedumerirea mea – sunt vreo 450km de la București la Odessa. Vreo 600km până la primul avanpost rus (Crimeea). La noi de ce nu prea avem știri din zona asta? Aaaaa, facem mișto că opozanții lui Putin dispar unul câte unul și cu asta am rezolvat tot? Discutăm pe facebook că se cheltuie prea mulți bani pe sisteme de apărare precum Patriot sau F16? Sau începem să ne facem provizii în caz că cineva se supără pe noi?

Ah, și să nu uit. Tot în ultimele zile (ce coincidență nu credeți?) ”doamna” senator Șoșoacă își cere scuze Rusiei căci niște protestatari de-ai ei anti-covid au comemorat 74 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă când 3.000 de români au încercat să se refugieze din Bucovina în România dar au fost împușcați de trupele USSR. Și tot zilele astea un alt senator AUR ia poziții despre drepturile minorității române din Ucraina. Nici știrile astea pline de coincidențe nu prea le-ați auzit, nu?

Ideea care e cu articolul ăsta? Mai e viață și dincolo de clubhouse, tik-tok, instagram, linkedin și algoritmul lui Zuckerberg. Dacă nu citești și altceva riști să afli de o știre când poate e prea târziu. Sau să pui ștampila pe unii care au interese similare cu factori pentru care tu nu ești decât masă de manevră.

PS: în cazul în care dispar după articolul ăsta am lăsat parola la blog la 7 oameni de încredere cu 7 back-upuri distincte 😊

*Sursă foto WikiImages from Pixabay 

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.