#tatiseintreaba: Pe ce dăm play pentru copii? - Alex Oancea

#tatiseintreaba: Pe ce dăm play pentru copii?

Despre muzica potrivită pentru kinderși

Articol din categoria: Tată de fată

Am citit în week-end un articol genial despre istoria concertului Nirvana Unplugged in New York. Băi, deci genial articolul, parcă auzeam în urechi melodiile în timp ce-l citeam. Ce-am făcut primul lucru când m-am băgat în mașină cu fiica-mea? Bang, am băgat concertul pe spotify. A dormit atât de liniștită încât dacă dădeam mai încet cred că o puteam auzi sforăind liniștită.

Am crescut cu Depeche, Guns, Nirvana, Metallica, Ramones, Iggy, Paraziții, CTC… luuuungă listă de genuri și ritmuri. Le-am descoperit pe parcurs, nu m-a instruit nimeni ce să ascult căci ai mei nici nu auziseră de formațiile astea până să le dau eu play. Iar de dormit când eram mic ce să zic, nu era nici măcar program la televizor, ce muzică aș fi putut asculta? Când eram mic nu era youtube. Nu era Baby shark sau Văcuța Lola. Nu se compară cu nimic cantitatea de muzică ce o aveam noi la dispoziție când eram mici cu ce e acu la un click distanță.

Mă uitam zilele trecute la discuția începută la Mihai și apoi continuată la Cetin. Practic, văd cum muzica ascultată de copii e stabilită de părinți. Cumva mă ia cu tremurici că habar nu aveam că trebuie să o programez muzical pe asta mică încă de acum. Na, noi i-am dat să asculte până acum Mozart că are 3 luni, e fiartă pe cultură și doarme buștean când îl aude. Oare am setat bine acest playlist? Dacă iese vreo pămpăloaică ce în loc să bată băieții de la școală vrea să meargă la operă? Ce fac dacă începe să-i placă Baby shark? Îi interzic accesul la youtube? Ce fac dacă ascultă Înoată cheluțu? Oh, numai gândul ăsta îmi da fiori…

Serios vorbind acu, văzând discuțiile de care ziceam mai sus mă simt cumva îngrijorat. #tatiseintreaba cum e mai bine – ne setăm niște aspirații muzicale pentru ăștia micii? Cum lăsăm copilul să își aleagă singur muzica, nu să ne hrănească nouă orgoliile? Și, cel mai important, pe ce se doarme cel mai bine? 😊… simt că Mozart începe să-și piardă din farmec.

Ah, și să nu uit, că tot la capitolul ăsta intră. Auzeam zilele trecute la radio că în UK meseria de influencer a intrat în top 10 meserii aspiraționale pentru copii. Nu vreau să o dezamăgesc atunci când crește mare – las muzica și o trec pe podcasturi? Dau drumul la youtube? Îi fac cont pe clubhouse? Cum o adorm mai repede?

*Poză pesedită de aici

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.