Cruise control-ul dezinformării - Alex Oancea

Cruise control-ul dezinformării

Scurt tratat de transparență și încredere

Articol din categoria: Actualitate

Prima oară când am condus o mașină cu pilot automat am avut o ușoară jenă să îl folosesc. Ce să zic, tehnologie nouă, neînvățată la școala de șoferi… dacă nu sunt atent și intru în careva? Dacă se defectează și accelerează singură? Dacă cumva adorm la volan și apoi cine știe ce se poate întâmpla? Serios, nu mă simțeam foarte confortabil să dau voie tehnologiei să mă conducă.

Apoi, cineva mi-a explicat cum să-l folosesc. Când să-l folosesc. Și, apoi, totul a funcționat de minune. Acum, când merg la drum lung mi se pare inacceptabil să merg fără pilot automat căci mă simt mult mai relaxat atunci când ajung la destinație. Nu mai stau să accelerez, apoi frână, apoi iar accelerație șamd. Mă sui pe autostradă sau pe DN, setez viteza și aia e. Ajung într-o localitate? Apăs butonul și mașina reduce viteza. Am depășit un melc ce mergea cu 80 la ora pe autostradă? Apăs butonul și mașina accelerează. Totul e smooth, eu sunt relaxat, nu obosesc și, cel mai important, ajung safe la destinație. Câteodată mă amuz serios când același șofer îmi dă flashuri să mă dau din calea lui apoi după câteva kilometrii îl depășesc că a uitat să accelereze. Și apoi iar mă depășește, iar îl depășesc mergând constant… în fine, nu de șoferi voiam eu să discut acum.

Mă gândesc că statul român e tot ca un pilot automat. Odată la câțiva ani setezi direcția și viteza, apoi el conduce. Vine o perioadă mai grea, apeși butonul, își reglează automatismele. Trece evenimentul, apeși butonul, statul accelerează. Tu, ca cetățean, nu ar trebui să-ți pese foarte mult de procesul tehnologic, ci să te intereseze că ești safe și ajungi la destinația prestabilită.

Dar nu, reziliența aparatului de stat nu te pune pe tine la volan. Tu poate ești doar pasagerul din portbagaj, băgat clandestin în mașină și lăsat printre valize să nu pună prea multe întrebări. Nu îți explică nimeni încotro mergi și de ce. Eventual, dacă pui multe întrebări, ți se zice că să nu-l deranjezi pe șofer că e întuneric și el e obosit.

Mă uitam pe diverse conturi de daci liberi. O idee generală ce teoretic ar putea fi combătută rapid ar fi cea cu ”statul ne omoară, nu sunt paturi la ATI covid, nu mai sunt locuri pentru ceilalți bolnavi, deci murim cu toții mai bine ne tratăm noi cum știm”. Bineînțeles, media amplifică în breaking news-uri că ATi e plin, că nu mai e loc, sau că se moare fără ventilatoare. Da, asta e realitatea. Doar că la fel ca în povestea de mai sus, pentru a prinde încredere am avut nevoie de explicații. Ai nevoie de informații care să îți dea acel curaj de să-ți încredințezi viața pilotului automat.

Neîncrederea poate fi combătută cu informații. Surprinzător, statistic am intrat în pandemie cu un număr important de paturi ATI la 100.000 de locuitori. Probabil a umflat cineva statisticile, dar în fine, sunt cifre europene care ne situau în top. Ce s-a întâmplat în ultimul an? Oare chiar așa greu ar fi fost ca cineva să se uite la factorii de neîncredere și să zică ”ia să pun eu pe site evoluția lunară de paturi, să aibă oamenii încredere”. Sunt ferm convins ca se fac centralizări, dar oare ar fi fost așa greu să fie cumva și publice? Adică ceva de genul: avem atâtea paturi, atâtea sunt pe covid, atâtea sunt pe celelalte boli. Față de luna trecută s-au stricat 5 paturi dar am cumpărat 3, deci raport -2. Luna viitoare targetul e să ajungem la +10. Iată istoricul din martie 2019 și până acum. Serios, o fi chiar așa greu?

A trecut un an și publicul nu știe care e situația. Nu mai sunt tratați restul de bolnavi? Am cumpărat câteva sute de paturi și am mai primit din donații altele… dar tot n-avem loc? Cât de greu ar fi să combați o linie de argumentație a conspirației cu informații clare și transparente? Ah stai, că nici în guvern lucrurile nu sunt clare, că pare că scad paturile. Mă gândesc că un om care stă mult pe facebook ar putea înțelege că e nevoie de transparență, nu de certat cu toată lumea. Mă gândesc că un om a cărui ascensiune politică se datorează unei alte drame a sistemului ar putea încerca să aducă informații, nu? Sau poate nu are timp de asta căci se pregătește de Oscar?

*Poză pesedită de aici 

Ți-a plăcut ce-ai citit? Dă un share să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.